lauantai 10. marraskuuta 2012

Raketteja Queensland-style

Brisbanessa ollessamme olemme asuneet paikallisen rakettiharrastajan Ari Piiraisen luona.  Hän on alunperin Suomesta, mutta asunut Australiassa jo yli 40 vuotta.  Tänään olikin matkan toinen aikataulutettu merkkipaalu, kun Queensland Rocketry Societylla oli rakettilennätys.

Lennätyssäätä oli jännitetty jo pari päivää.  Täällä ei ole kolmeen kuukauteen satanut juuri yhtään, mutta eilen taivas aukesi ja koko eilisen päivän ja yön satoi.  Lähellä oli ettei lennätystä peruttu, mutta aamulla näytti siltä että pilvet olisivat pikkuhiljaa poistumassa.  Lennätys täytyi pitää aamulla, koska iltapäivää kohden tuulet voimistuvat liikaa.

Lennätys oli seuralle pieni, oman porukan lennätys jota ei mainostettu ulkopuolisille, ja epävarma sää taisi myös karsia osallistujia.  Tämän vuoksi lennättäjiä ja katselijoita oli "vain" 30-40.  Pari kuukautta aiemmin seuralla oli iso public launch, jossa oli lähemmäs 2000 katsojaa.

Päivän jykevin raketti oli Arin "Intimidator" raketti, joka laukaistiin K550-moottorilla (kokonaisimpulssiltaan pienen ja ison Haisunäädän välissä).  Raketti lensi komeasti 960 metrin korkeuteen.  Muitakin isoja raketteja ammuttiin, sekä lukemattomia pieniä.

Arin raketti
Ari antoi minulle kunnian laukaista raketti













Sinne lähti
Ja onnistunut laskeutuminen













Lennätys tapahtui peltoalueella noin puolen tunnin ajomatkan päässä Arin kotoa.  Täällä ilmeni yllättävä uusi uhka raketeille, kun paikallinen lehmälauma kiinnostui lennätyksestä.  Muun muassa Arin raketin lähtöä lauma tuijotti hyvin kiinnostuneena, ja raketin laskeuduttua lauma lähti yhtenä päänä ryntäämään kohti rakettia.  Tallomismenetyksiltä kuitenkin onneksi vältyttiin.

Lehmätkin haluavat lentää

Alla vielä muita kuvia päivän toiminnasta.


Pieni raketti lähdössä

Yksi päivän isommista laukaisuista
Paikallinen mobiili rakettikauppa

Launch tower isompia raketteja varten

Arin rakettilaivue



 (Kirjoittanut Sampo)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti